Война. День 83. ОНЛАЙН

Вторник, 17 мая 2022, 05:30

Триває 83-й день повномасштабної війни.

Східні області залишаються найбільш гарячими точками, тривають активні бої на Луганщині та Донеччині.

З території заблокованого заводу "Азовсталь", що в Маріуполі, почали рятувати захисників. У перший етап, ввечері 16 травня, вивезли важкопоранених бійців.

Читайте хроніку попереднього дня війни

Сортувати
00:30

На цьому ми завершуємо хроніку подій 83-го воєнного дня. Зустрінемося о 5:30

View this post on Instagram

A post shared by Pavlo Vyshebaba (@vyshebaba)

23:52

Новини з фронту

  • На Донеччині та Луганщині окупанти обстріляли 45 населених пунктів, вбили 8 мирних мешканців і поранили 4, серед яких 8-річна дитина. Бійці Об’єднаних сил відбили 12 атак, на 4 локаціях тривають бої.
  • Протиповітряна оборона Сухопутних військ уразила 10 безпілотників оперативно-тактичного рівня. Ще один БпЛА та чотири крилаті ракети знищили зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил Збройних Сил України.
23:29

"Рожева шапока". В Укрзалізниці показали, як зустрічають потяг "Стефанія Експрес" з переможцями Євробачення.

23:00

У Всесвітній організації охорони здоров'я побоюються, що у Маріуполі може бути спалах холери. Це пов'язують з тим, що у місті зруйновано систему водопостачання, на вулицях болото, а каналізаційна вода змішується з питною.

"Це величезна небезпека поширення багатьох інфекцій включно з холерою. Ми пам’ятаємо, що до 2011 року були випадки холери в Маріуполі, і ми готуємося".

22:20

⛽В Кабінеті Міністрів вирішили тимчасово відмовитися від держрегулювання цін на бензин і дизель. Та очікують, що граничні ціни на дизпаливо будуть не вищими за 58 грн, на бензин – не вищими за 52 грн.

Тим часом так виглядає черга на заправку в Одесі👇

22:08

За інформацією Reuters, понад 250 українських захисників "Азовсталі" вивезли в колонію в Оленівці, в так звану "ДНР".

 
 
21:38

💵На рахунок ЗСУ зайшли 300 тисяч доларів, які в 2021 році вилучили детективи НАБУ спільно з СБУ під час обшуку.

21:07

Росіяни допитуватимуть українських бійців із "Азовсталі". Зазначається, що слідчі встановлять особи "націоналістів", перевірять їх на причетність до скоєних проти цивільного населення злочинів, а отримані під час допитів відомості будуть зіставлені з іншими даними, що є в матеріалах російських кримінальних справ.

20:40

Теробона пише, що у Донецьку синьо-жовто. Віримо, що незабаром так і буде по всій області💙💛

20:33

На Донеччині російські війська атакували авіацією приміщення підприємства будматеріалів Knauf Україна.

 
20:17

📢 Всім повітряним тривогам присвячується

20:02

Перший командир полку "Азов" Андрій Білецький у відеозверненні просить утриматися від коментарів та оцінок того, що відбувається з бійцями "Азовсталі", яких евакуювали.

"Єдине що кожен із вас мусить зробити сьогодні – не нашкодити порятунку наших хлопців.....Головне завдання – спасти сталевих людей".

19:32

Головний дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель заявив у вівторок, що, якщо цифри та звіти підтвердяться, то російська армія зазнала "вражаючих втрат" під час свого вторгнення в Україну.

19:10

Оперативна інформація станом на 18.00 

  • Противник не припиняє ведення наступальних дій у Східній операційній зоні. Ворог продовжив завдавати ракетних ударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури у Львівській, Чернігівській та Сумській областях.
  • На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін в положенні та стані військ противника не зафіксовано.
  • На Харківському напрямку підрозділи противника основні зусилля зосереджують на утриманні займаних позицій та недопущенні просування наших військ до державного кордону України. Ворог здійснив артилерійські обстріли наших військ.
  • На Слов’янському напрямку окупанти здійснюють перегрупування та доукомплектування військ і накопичення запасів з метою підготовки до наступу у напрямку на Слов’янськ. Ворог намагався покращити тактичне положення в районі населеного пункту Довгеньке, успіху не мав.
  • На Донецькому напрямку угруповання противника намагається вести наступальні дії уздовж усієї лінії зіткнення, обстрілює населені пункти з артилерії. 
  • На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки артилерії, окупанти намагаються вести наступ у напрямку населених пунктів Боровеньки та Сєверодонецьк.
  • На Бахмутському напрямку противник намагався прорвати оборону наших військ, успіху не мав, відійшов.
  • На Авдіївському напрямку ворог проводив штурмові дії з метою взяття під контроль ділянки дороги Новобахмутівка - Новоселівка Друга, успіху не мав.
  • На Курахівському напрямку, за підтримки вогню артилерії та авіації, веде наступ на населений пункт Новомихайлівка, бої тривають.
  • У Маріуполі ворог основні зусилля зосереджував на блокуванні наших підрозділів в районі заводу "Азовсталь".
  • На Новопавлівському та Запорізькому напрямках противник активних бойових дій не вів. З метою сковування наших військ обстрілював із застосуванням ствольної артилерії та мінометів. Одночасно противник здійснює інженерне обладнання другої лінії оборони.
  • На Південнобузькому напрямку окупанти активних бойових дій не проводили. 
  • Корабельні угруповання противника в акваторії Чорного та Азовського морів виконують завдання щодо ізоляції районів бойових дій та блокування цивільного судноплавства.
  • На тимчасово окупованій території Криму тривають заходи відновлення боєздатності російських підрозділів, що зазнали значних втрат.
  • Сили оборони України завдають ворогу втрат на всіх напрямках та готові до будь-яких змін оперативної обстановки.
18:40

🏚 На вулицях Сєвєродонецька постійно чути артилерійські вибухи, але ніхто не біжить у підвал. Навіть не сіпається.

Приблизно тиждень Сєвєродонецьк живе без світла, води, газу та зв’язку. До цього окупанти регулярно перебивали комунікації, але їх вдавалося відновлювати. Немає жодних комунікацій і в сусідньому Лисичанську, до кінця війни місто точно буде без води.

Більше про життя в Сєвєродонецьку, Лисичанську та Бахмуті – у репортажі УП

18:25

СБУ отримала нові докази звірств окупантів на Харківщині

Вони вихвалюються катуванням українських військових та обстрілами мирних селищ. Про це свідчить нова розмова російських загарбників, яку перехопила СБУ.

18:06

З території металургійного комбінату "Азовсталь" у Маріуполі виїхало щонайменше 7 автобусів з українськими захисниками під контролем російських окупантів. - Reuters

За даними Reuters, частина українських військових, які сиділи в автобусах, не мали візуальних ознак поранення.

Українське військово-політичне керівництво поки що не повідомляло, куди збираються вивозити захисників Маріуполя, які не мали поранення

 
17:41

Евакуаційній автобуси з 36 людьми на Луганщині потрапив під обстріли російських окупантів.

"Автобус потрапив під обстріл, бо траса до сих пір прострілюється росіянами. Вони відкрили вогонь із "градів". На щастя, всі цілі. Вони вже в безпеці.

Також сьогодні врятовано 8 жителів Врубівки та 32 - із Гірської громади. Загалом - 73 особи". - голова Луганської ОВА Сергій Гайдай

 
17:09

Верховний суд Росії розгляне визнання українського полку "Азов" терористичною організацією, повідомили в мін'юсті РФ.

Крім того, Держдума Росії розгляне законопроєкт про заборону обміну "нацистських злочинців", а її депутати пропонували скасувати мораторій на смертну кару для "азовців".

16:45

Секретар Ради безпеки Росії Микола Патрушев заявив, що розпочата РФ війна в Україні нібито зірвала плани Заходу встановити в Росії підконтрольний собі режим.

16:21

Російські окупанти вкотре завдали ракетного удару по залізничному мосту через гирло Дністровського лиману в Затоці на Одещині.

 
15:46

Міноборони: Не озвучуємо деталі порятунку з "Азовсталі", щоб не зашкодити

Про це на брифінгу повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр:

🔻 Процес порятунку з "Азовсталі" триває. Ця тема надзвичайно чутлива.

🔻 Це означає, що ми не можемо поширювати інформацію про її деталі, оскільки будь-яка інформація може зашкодити цьому процесу.

Маляр зазначила, що Міноборони відомо про кількість військових, які залишаються на заводі, але розголошувати її відомство не буде.

15:18

‼️ 1604 заклади освіти (дитячі садки, школи, коледжі, університети) пошкоджено внаслідок повномасштабної війни росії проти України.

 
14:50

Почався процес звільнення українських захисників із заблокованої "Азовсталі". Однак Росія хоче завадити їхній свободі.

У Державній Думі збираються законодавчо заборонити обмін бійців полку "Азов", який росіяни називають "екстремістською організацією".

14:20

Радник мера Мауріполя Петро Андрющенко: 

"Через те, що Маріуполь виявився занадто недружнім та неціоналістичним. Тому для залякування та придушення спротиву планується віддати місто кадирівцям."

14:15

Росія каже, що переговорів зараз немає. А винуватий хто? В уявленні Москви – звісно, Україна.

"Україна вийшла фактично з переговорного процесу", – заступник міністра закордонних справ Росії Андрій Руденко

UPD. Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк:

"Об’єктивно говорячи, переговорний процес дійсно на паузі. Чому? Причин декілька.

Росія не демонструє ключового – розуміння сьогоднішніх процесів у світі. І своєї вкрай негативної ролі.

По-друге, Росія не розуміє, що в будь-якому сенсі війна йде вже не за правилами, графіком чи планами Росії. Спротив України і спротив професійний тільки наростає. Тому жодних своїх цілей РФ не досягне.

По-третє, Росія ніяк не може відмовитись від пропагандистського нагнітання на внутрішньому ринку і тому політична еліта боїться говорити правду. А саме, що з війни треба виходи на зовсім інших умовах, ніж було заявлено спочатку. І тому воліє продовжувати переговори як елемент своєї пропаганди тільки для внутрішнього вжитку."

14:00

Війна в регіонах:

📍Миколаїв. Російські окупанти обстріляли місто забороненими касетними боєприпасами. Один чоловік отримав осколкові поранення.

📍Чернігівщина. Росіяни з авіації випустили чотири ракети по селищу Десна. Дві – влучили в будівлі. 8 людей загинули та 12 отримали поранення.

12:51

Прощання з Кравчуком

 
 
 
 
12:11

11:46

Де проходитиме Євробачення-2023? Відповідає міністр культури Олександр Ткаченко:

"Нам важливо зосередитися на тому, що, по-перше, сам конкурс буде в Україні. Тому що хтось уже починає говорити: "А давайте шукати запасні майданчики". ні, це сто відсотків!"

11:28

⚡Швеція підписала заявку на вступ до НАТО. Країна притримувались нейтралітету близько 200 років.

11:20

У Києві прощаються з першим президентом незалежної України Леонідом Кравчуком. 

Присутні мер Києва Віталій Кличко, міністр культури Олександр Ткаченко, Олександр Мороз та брати Суркіси.

 Усі фото: Ельдар Сарахман
 
 
11:05

Віртуальний музей пам'яті війни. Запустився онлайн-проєкт, який покаує наслідки російської навали на Київщині.

На сайті можна у 3D подивитись розбомблені міста:

  • Ірпінь;
  • Буча;
  • Гостомель;
  • Бородянка;
  • Горенка;
  • Стоянка.
 
10:53

Перехоплення розмов окупантів:

"Нам би безпілотники їб*чі, як у них "Байрактар". Була би тема зовсім ох*єнна. Вони вдень не працюють, вони вночі працюють. Пташки політали, координати просвітили, ті як в*бали нас."

10:35

Як минула ніч у регіонах – ситуація на ранок 17 травня:

🟥 Чернігівщина: о 5 ранку – ракетний удар по селищу Десна, попередньо, є постраждалі. Деталі щодо наслідків уточнюються

🟥 Сумщина: п'ять ракетних ударів по Охтирці: пошкоджено дитячий садок, їдальня, приватні та багатоповерхові будинки. Щонайменше троє поранених цивільних людей. З’ясовується детальна інформація про наслідки ударів та постраждалих осіб

🟥 Львівська область: одна ракета влучила у військовий об‘єкт (Яворівський район) – постраждалих та жертв немає. За попередньою інформацією, силами ППО збито три крилаті ракети

🟥 Харківщина: ніч без обстрілів, з повітряними тривогами. Протягом доби по області ворог відкрив вогонь по населеним пунктам Харківського та Чугуївського районів. Загалом протягом доби по області отримали поранення 9 осіб, 2 людини загинули

🟥 Луганщина: два потужних авіаудари, постійні артобстріли усієї території.

У Сєвєродонецьку розбиті два корпуси лікарні та будівля науково-виробничого об'єднання "Імпульс". Маємо десятьох загиблих та трьох поранених❗Також в Сєвєродонецьку зруйновані магазин будівельних матеріалів та чотири багатоповерхівки. Ще чотири будинки – в Рубіжному, два – в Лисичанську.

🟥 Донеччина: уся лінія фронту під постійними масованими обстрілами . Є поранені та загиблі. За добу – 8 вбитих, 6 поранених❗

За добу пошкоджено 32 житлових будинки, школа, інститут, 9 промислових об'єктів. У результаті сьогоднішніх нічних обстрілів знову знеструмлено  Красногорівку – ідуть ремонтні роботи. Зараз займаються проведенням ремонтних робіт. Обстріли по позиціях тривають, ЗСУ ситуацію контролюють.

🟥 Миколаївщина: ввечері внаслідок обстрілу смт. Первомайське Первомайської громади пошкоджена п'ятиповерхівка та житловий будинок, жертв немає

🟥 Херсонщина: ситуація стабільно критична, значні пошкодження та руйнування, окупанти намагаються встановити свої порядки в області

🟩 на Волині, у Закарпатті, на Рівненщині, в Івано-Франківській, Чернівецькій, Одеській, Вінницькій, Запорізькій, Тернопільській, Хмельницькій областях, на Житомирщині, Дніпропетровщині, Кіровоградщині, Черкащині, Київщині та Полтавщині – ніч минула відносно спокійно.

10:18

Оновлено від 9:33. У Яворівському районі Львівщини внаслідок удару постраждав об'єкт інфраструктури регіональної філії "Львівська залізниця". Інформації про травмованих чи загиблих не надходило.

Повітряні сили в ніч на 17 травня збили три крилаті ракети на Львівщиною та одну – над Миколаївщиною

Львівщину окупанти атакували з південно-східного напрямку ракетами морського базування, Миколаївщину – стратегічним бомбардувальником з каспійського напрямку.

09:51

На світанку російські війська вдарили ракетами по Охтирці на Сумщині – щонайменше 5 людей постраждали.

Ракети прилетіли по цивільних об'єктах та спричинили чимало руйнувань – загорілися складські приміщення.

Ударна хвиля пошкодила вхідні двері до під’їзду двоповерхового будинку, тому люди опинилися заблокованими всередині.

Загалом удари прийшлися по центральній частині міста і масиву "Дачний".

У храмі повибивало вікна. Постраждав і дитячий садок "Казка". 

 
09:23

Втрати російської армії в Україні на 83 день війни:

  • особового складу – 27 900 (+200) 
  • танків ‒ 1 235 (+7) 
  • бойових броньованих машин ‒ 3 009 (+35) 
  • артилерійських систем – 578 (+1) 
  • РСЗВ – 198 (+3) 
  • засобів ППО – 90 (+1) 
  • літаків – 201 (+1)
  • гелікоптерів – 167 (+2) 
  • БПЛА оперативно-тактичного рівня – 436 (+9)
  • крилатих ракет – 97 (+0) 
  • кораблів/катерів – 13 (+0) 
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2 109 (+8)
  • спеціальної техніки – 43 (+1).
08:54

Обличчя українських захисниць: на фото вогневик медичного батальйонну "Госпітальєри" Ксенія. Вона забезпечує надійну евакуацію поранених з лінії вогню, зокрема прикриває парамедиків.

08:30

Російська армія вдарила ракетами по селищу Десна у Чернігівській області – є багато поранених та загиблі.

07:50

Що відбувається на фроні станом на 17 травня – 83 день війни:

  • основні зусилля ворога зосереджені на Донецькому напрямку
  • авіація противника уражувала об’єктів цивільної та військової інфраструктури у Східній операційній зоні та промислові об’єкти по всій Україні

Детальніше по напрямках:

📌 на Волинському та Поліському напрямках без суттєвих змін

📌 на Сіверському напрямку в районі населеного пункту Білокопитове на Сумщині ворог обстріляв з мінометів підрозділи Держприкордоннслужби 

📌 на Слобожанському напрямку противник зосередив зусилля на стримуванні наступу підрозділів Сил оборони 

📌 на Харківському напрямку основні зусилля ворог зосередив на утриманні займаних позицій та недопущенні просування українських військ

📌 на Слов’янському напрямку ворог намагається відновити наступ

📌 на Донецькому напрямку ворог продовжує вести обстріл з мінометів, ствольної артилерії, реактивних систем залпового вогню та авіації

📌 на Лиманському напрямку противник наступав у районі населеного пункту Дробишеве

📌 на Сєвєродонецькому напрямку, у районі населеного пункту Сиротине, в ході бойових дій ворог зазнав втрат та відійшов

📌 на Бахмутському напрямку противник вів бойові дії в напрямку населеного пункту Вискрива – успіху не мав

📌 на Авдіївському напрямку окупанти вели бойові дії в напрямку населеного пункту Кам’янка – успіху також не мали

📌 на Курахівському напрямку противник наступав у напрямку населеного пункту Вугледар – успіху не мав

📌 на Новопавлівському та Запорізькому напрямках ворог уражав цивільну інфраструктуру у районах населених пунктів: Кам’янське, Оріхів, Новосілка та Гуляйполе. 

📌 на Південнобузькому напрямку підрозділи противника обстрілювали українські підрозділи із ствольної артилерії та мінометів у районах населених пунктів: Лимани, Таврійське, Трудолюбівка і Осокорівка.

📌 на Бессарабському напрямку, внаслідок ракетного удару із російських літаків стратегічної авіації, в Білгород-Дністровському районі Одеської області уражено об’єкти цивільної інфраструктури, зруйновані приватні будівлі

В акваторії Чорного моря, в районі острова Зміїний, відзначено ведення підйомно-рятувальних робіт на місці знищення російського десантного катера.

07:22

Наслідки російської окупації: біля Макарова на Київщині виявила тіла трьох вбитих російськими окупантами мирних мешканців. Один із загблтх був громадянином Чехії.

06:48

Україна прощається зі своїми героями: на фото поховання 22-річного Ігоря Мельника, 49-річного Олександра Панкратова та 42-річного Андрія Шуфрина у Львові.

Фото: Дієго Санчез, The New York Times.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Diego Ibarra Sánchez (@diego.ibarra.sanchez)

06:12

Сенат США під час процедурного голосування переважною більшістю голосів схвалив пакет допомоги Україні в розмірі 40 мільярдів доларів 🙏

81 сенатор проголосував за, а 11 – проти.

Очікується, що остаточно сенат ухвалить закон 18 травня. Якщо до нього не буде внесено змін, документ підпише Джо Байден.

05:30

Новини за ніч:

  • На Львівщині російські загарбники знову обстріляли об’єкт військової інфраструктури на території Яворівського району.
  • Японія уклала кредитну угоду з Україною на 13 мільярдів ієн (100 мільйонів доларів).

  • Біля Чорнобаївки українські захисники знищили ворожий склад пально-мастильних матеріалів.

  • ЄС затвердив €500 мільйонів нової допомоги Україні.
Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде