Росія наступає на Сєвєродонецьк, Україна чекає на важку зброю. 91 день великої війни

Середа, 25 травня 2022, 05:30

91 день Україна захищається від російського вторгнення.

Окупанти активно наступають на сході – намагаються штурмувати Сєвєродонецьк на Луганщині та населені пункти на Бахмутському напрямку на Донеччині.

На Харківському напрямку, після кількох тижнів загострення навколо Ізюму, відносне затишшя.

Значна частина півдня та сходу України перебуває в окупації – ситуація з продуктами та ліками стає дедалі критичнішою. Ставленик окупантів у Бердянську Запорізької області заявив про частковий перехід міста на рубльову зону з 25 травня.

Для контрнаступу й загалом паритетної відповіді окупантам Україна негайно потребує важкого озброєння від країн-партнерів.

Читайте хроніку попереднього дня війни

 

 

Сортувати
00:47

На цьому завершуємо воєнну хроніку 91-го дня. Доброї і мирної ночі, українці!

🎨 У Києві завершили мурал "Свята Джавеліна"

Знаменита ілюстрація Діви Марії з ППРК FGM-148 Javelin у руках тепер прикрашає одну з вулиць Солом'янського району столиці.

 
 
 
00:36

🇳🇮 Ізраїль відхилив прохання Штатів дозволити Берліну постачати Україні протитанкові ракети, вироблені в Німеччині за ізраїльськими технологією і ліцензією

00:18

25 травня окупанти продовжили обстрілювати територію України крилатими ракетами, дві з них вполювали українські винищувачі.

Крім того, протиповітряна оборона Сухопутних військ та зенітні ракетні війська Повітряних Сил збивають 5 БпЛА типу "Орлан-10".

Тож за добу знищено:

- 5 БпЛА ("Орлан-10");

- 2 крилаті ракети;

- 10 од. легкої броньованої техніки.  

23:48

Хоч би що робила російська держава, знаходиться хтось, хто каже: давайте врахуємо її інтереси. Цьогоріч у Давосі це знову прозвучало.
Попри тисячі російських ракет, які вдарили по Україні.

Попри десятки тисяч убитих українців. Попри Бучу й Маріуполь. Попри зруйновані міста. І попри побудовані російською державою "фільтраційні табори", у яких убивають, катують, ґвалтують і принижують, як на конвеєрі. Росія зробила це все у Європі.

23:19

Троє людей загинули внаслідок стрілянини у Харкові ввечері. Ким вони були, поки не повідомляється.

22:45

Уздовж усієї смуги оборони на сході України російські загарбники намагаються наступати, обстрілюють села й завдають ракетно-бомбові удари.

А наші захисники відбили сьогодні 10 атак ворога на Донбасі, на двох локаціях ще тривають бої з окупантом. 

22:18

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш наголосив, що загроза ядерного конфлікту знову стала реальною, хоча вже багато років вважалась немислимою.

 
22:02

Голова Луганської обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що наразі поліцейські у Луганській області замінили поховальні бюро. Так, в Лисичанську у братській могилі поховано 150 людей.

21:37

🕵🏻‍♂️ Європейський Союз, Сполучені Штати та Велика Британія оголосили про створення групи для координації зусиль із притягнення до відповідальності за злочини, скоєні під час війни Росії проти України.

21:16

Російські окупанти демонтували меморіал прикордонникам у сквері імені Шмідта в Херсоні.

 Демонтаж пам'ятника прикордонникам у сквері 25 травня
 Вигляд пам'ятника до російської окупації
20:59

Росіяни окупували 95% території Луганської області, ситуація надзвичайно погана, – голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

20:43

Відомий литовський журналіст Андрюс Тапінас отримав згоду від турецького уряду на купівлю "Байрактарів" для ЗСУ, і назбирав уже більше 800 тисяч євро з 5 мільйонів🔥🔥🔥

20:39

Уроки життя від Кропивницького суду 😅

Суспільне: суд зобов'язав харківського студента, що поширював у соцмережах антиукраїнські заклики та схвалював дії російської армії, вивчити напам‘ять гімн України, розділ Конституції про територіальний устрій, вірш "Любіть Україну", пісню "Батько наш – Бандера, Україна – мати!", прочитати повість "Тарас Бульба" та роман "І будуть люди".

20:27

Журналістам вдалося отримати світлини, на яких зображений Олександр Кобець – псевдомер окупованого Херсона, що раніше працював на КДБ. Його обличчя російські окупанти намагалися не афішувати.

 
20:19

Президент Зеленський відповів на петицію про запровадження візового режиму з Росією:

"На тлі повномасштабної російської агресії порушене питання є важливим і нагальним, відтак необхідність посилення режиму контролю за в’їздом громадян РФ на територію України підтримую".

Президент доручив прем'єру опрацювати питання.

19:53

57 окрема мотопіхотна бригада імені кошового отамана Костя Гордієнка показала, як знищила два танки на Луганщині 🔥

19:37

На значній території України звучить повітряна тривога!

 
19:27

Що відбувається на фронті – вечірнє зведення від Генштабу ЗСУ:

📣 основні зусилля противник зосереджує на спробах встановлення повного контролю над територіями Донецької та Луганської областей.

Тут ворог намагається здолати опір підрозділів, що входять до складу угруповання Об’єднаних сил, з метою створення сприятливих умов для ведення наступу. Основні зусилля противник зосередив на Бахмутському напрямку. Намагається розвинути успіх на Лиманському напрямку.

Крім того, російські окупанти продовжують здійснювати активну підготовку до наступальних дій на Новопавлівському та Запорізькому напрямках

📣 на Волинському та Поліському напрямках обстановка без змін.

У кінці травня цього року на полігонах у Брестській, Вітебській, Гродненській, Мінській та Могильовській областях заплановано проведення практичних дій підрозділів ЗС Білорусі

📣 на Сіверському напрямку противник продовжує прикриття ділянки російського-українсько кордону в Брянській та Курській областях. Продовжує обстрілювати об’єкти цивільної та військової інфраструктури у прикордонних районах

📣 на Слобожанському напрямку окупанти систематично обстрілюють райони зосередження українських військ. Підрозділи агресора обстріляли цивільну інфраструктуру в районах населених пунктів Краснопілля Сумської області, а також Тернова, Руські Тишки, Довгеньке та Нова Дмитрівка Харківської області.

Ворог намагається покращити тактичне положення своїх підрозділів в районах міст Ізюм та Слов’янськ. Здійснив спроби штурмових та наступальних дій в районах Довгенького Харківської області та Богородичне Донецької області, успіху не мав, з втратами відійшов.

📣 на Донецькому напрямку противник завдає артилерійських та авіаударів у районах Лиману та Комишувахи Донецької області і Сєвєродонецьк та Новозванівка на Луганщині.

Противник пробував наступати й вести штурм на Сєвєродонецькому та Бахмутському напрямках в районах населених пунктів Берестове, Липове і Ниркове – успіху не мав, відійшов на раніше зайняті рубежі.

На Авдіївському напрямку російські окупанти вели безуспішні штурмові дії в районах населених пунктів Красногорівка, Кам’янка, Авдіївка та Піски.

Противник здійснив авіаційні удари та артилерійські обстріли в районах Мар’їнки, Микільського, Полтавки та Оріхова.

📣 на Південнобузькому напрямку ворожі підрозділи намагалися покращити тактичне положення у напрямку Миколаєва та забезпечити вихід на адміністративні кордони Херсонської області.

Ворог обстріляв позиції наших військ та цивільну інфраструктуру в районах Новоолександрівки, Трудолюбівки, Новопавлівки, Благодатного та Посад-Покровського.

18:54

У Південній бухті окупованого Севастополя на підводні човни Чорноморського флоту завантажують ракети "Калібр"😡

18:29

"Війна, молодість, котики" – так фото свого бійця підписав добробат "Реванш".

 
18:08

США надали Україні 4 мільйони доларів нової підтримки для програми очищення українських територій від російських мін і нерозірваних бомб.

17:36

У Киргизстані альпіністи підняли український прапор на "Піку Путіна"  – вершині у гірській системі Тянь-Шань.

17:12

Губернатор Бєлґородської області Вячеслав Гладков твердить, що Україна буцімто вкотре обстріляла прикордонні населені пункти в Росії.

16:48

Радник мера Маріуполя Петро Андрющенко: окупанти повідомили місцевим жителям Маріуполя про те, що вони можуть отримати громадянство Росії без проміжного громадянства так званої ДНР.

16:22

93 бригада показала, як спалює російські танки 🔥

16:01

Сєвєродонецьк на Луганщині – одна з найгарячіших точок фронту.

З початку травня росіяни активно атакують місто ракетами та артилерією, нині – вже намагаються прорватися піхотою. Українська армія продовжує тримати оборону та відбивати наступ. 

Паралельно зі спробами штурмувати місто окупанти намагаються перекрити дорогу "Бахмут-Лисичанськ", що веде до самого Сєвєродонецька. Якщо їм це вдасться, українські військові у районі Сєвєродонецька та Лисичанська можуть опинитися в оточенні.

"Українська правда" поговорила з комбатом добровольчого батальйону "Свобода" Петром Кузиком, який нині боронить Сєвєродонецьк.

Якщо не буде паритету в техніці, ситуація буде вкрай важкою – командир батальйону "Свобода" про оборону Сєвєродонецька

15:42

Російські окупанти вже використали понад 60% запасів високоточного озброєння, – українська військова розвідка.

15:12

"Українська правда" продовжує розповідати історії українців з тимчасово окупованих територій 🇺🇦

 
14:43

⚡Президент Росії підписав указ про спрощене отримання громадянства Росії для мешканців окупованих територій Херсонської та Запорізької областей України.

 
14:36

У МЗС Росії назвали передчасними розмови щодо можливого обміну українських захисників Маріуполя на російських солдатів.

"Розмови про можливий обмін полонених "азовців" на російських солдатів, у тому числі на Вадима Шишімаріна, передчасні до закінчення судових процедур. 

Усі речі розглядатимемо після того, як ті, хто здався в полон, будуть відповідним чином засуджені і винесено вирок. Тоді можуть бути якісь інші кроки. До цього всі розмови про обмін передчасні", – заступник голови МЗС РФ Андрій Руденко, якого цитує "РИА Новости".

14:19

Міністр оборони України Олексій Резніков пояснив, як нараховуватимуть зарплатню військовим ЗСУ

"Іноді у рамках однієї бригади чи навіть батальйону розмір виплат може суттєво відрізнятися.

Так, для тих воїнів, які беруть участь у боях, додаткова винагорода визначається з розрахунку 100 тисяч гривень на місяць. Або приблизно 3000 грн на день.

Кількість днів, які військовослужбовець безпосередньо перебував у бою, виконував бойові завдання, визначається на підставі бойових наказів і розпоряджень, які видаються військовим командуванням різних структур сил оборони".

14:05

⚡У Білорусі підтвердили, що постачають Росії зброю.

13:56

Українська інописиця Іванна Димид-Крип'якевич зобразила Маріупольську Богородицю. Богородицю #з_Міста_якого_Нема_AMMORE_осталось

13:41

Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай запевняє: "Луганщина НЕ відрізана! Траса "Лисичанськ-Бахмут" НЕ перекрита. Доступ до Лисичанська та Сєвєродонецька є".

А заголовки багатьох ЗМІ на кшталт "Росіяни перерізали сполучення трасою Лисичанськ-Бахмут. Луганщина в котлі?" Гайдай називає безвідповідальними і маніпулятивними.

 
13:31

Окупанти хочуть повернути колгоспи на окупованих територіях та шантажують місцевих фермерів.

"А чому у вас не має колгоспів? Все забрати, все знову повернути в колгоспи. І весь врожай, який буде збиратися, – 30% буде залишатися вам, 70% йде на Росію", – переповідає цитату російських військових представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Вадим Скібіцький.

У розвідці переконані, що така політика Росії призведе до виснаження окупованих територій.

13:19

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, який захищає Україну, в окопі спілкується зі світовою спільнотою економічного форуму у Давосі, Швейцарія.

13:06

Наслідки ранішніх обстрілів Запоріжжя

12:46

🌾У Кремлі шантажують світ. Росіяни пропонують обміняти створення гуманітарного коридору для експорту українського зерна на зняття західних санкцій.

Крім того, Москва хоче, аби Україна розмінувала акваторію Чорного моря, яку в перший місяць повномасштабного вторгнення замінувала сама Росія.

12:37

💙💛Переможці "Євробачення" різігрують свій трофей на підтримку української армії!

"Ви можете зробити так, щоб їхній символ перемоги працював на ще одну велику перемогу України!! І отримайте культовий рожевий капелюх фронтмена Kalush Orchestra Олега Псюка всього за 5 євро!

Зробіть внесок у розмірі 5€ (або 200грн) на банківський рахунок. Чим більше ви жертвуєте, тим більше у вас шансів на перемогу. Після припинення розіграшу за допомогою рандомайзера виберуть переможця з усіх, хто пожертвував.

Кубок скляного мікрофона Євробачення дістанеться тому, хто пожертвує найбільше в криптовалюті або в традиційній валюті. 

Розіграш капелюхів та аукціон трофеїв закінчується 28 травня о 19:00".

View this post on Instagram

A post shared by KALUSH (@kalush.official)

12:17

Вся Луганська область – без газу. Російські окупанти обстріляли останню газорозподільну станцію в регіоні.

12:02

Читайте редакційну статтю-відповідь для New York Times від "Європейської" та "Української правди"

"Українська правда" та "Європейська правда" багато років пишуть про міжнародну політику; ми знаємо, наскільки цинічною вона є. Тут немає місця альтруїзму, а роль цінностей – незрівнянно менша, ніж у публічних промовах. Коли уряди США, Німеччини, Франції, Британії, Італії тощо турбуються про глобальну безпеку, вони теж керуються своїми інтересами, адже їм вигідна стабільність світової економіки.

Утім, примушення України до поразки у війні завдасть їм стратегічної шкоди.

 English version of the article is also available.

11:33

"Жадан і Собаки" опублікували нову пісню, про харківських дітей, які живуть у метро: "Ми вже вдруге співаємо про дітей упродовж цієї війни. Можливо тому, що діти це і є наша цільова аудиторія. А можливо тому, що діти в цій війні найбільш беззахисні. Вони потребують нашої уваги й турботи. Бережіть одне одного, дорогі брати і сестри. Все буде Україна".

***

"Злі і веселі діти харківських підвалів

Діти, що живуть у глибинах метрополітену

Світ, який усе це бачив, посивів і постарів

Але любов – це робота, нам робити цю роботу щоденно"

11:14

Що важливого говорив Володимир Зеленський під час Українського сніданку в Давосі

Про країни Заходу

Зараз питання Європейського Союзу. Скажіть мені, будь ласка: є єдність на європейському континенті щодо України, щодо майбутнього України? Чи є ця єдність? Я не бачу поки що. Але чи це справедливо? Я думаю, що ні.

***

Ми боролися за закриття неба, але якось це питання заглохло. Хтось забув. Ми не забули. З неба прилітає щодня. Ми нічого тут не забули. Тут є впевненість в собі у Заходу? Немає.

Про переговори з Росією

Спочатку було відчуття, що можна почати говорити, що є якийсь результат. Але поки що я ніяких кроків – не те що потужних, а будь-яких – і результатів не бачу. Я вважаю це затягуванням процесу. 

Але ми проти будь-яких штучних договорів – без реальних підтверджень з нормальним колом країн-партнерів, які готові бути гарантами безпеки України. Без серйозних потужних партнерів нема про що говорити".  

***

Єдиний позитивний момент – якщо можна сказати, що це позитив – це те, що сторони почали говорити щодо розблокування "Азовсталі" і вивезення людей з Маріуполя.

Про Володимира Путіна

На сьогодні мені здається, що діючий президент РФ не усвідомлює що відбувається до кінця. Мені здається, що він живе в своєму інформаційному світі, не розуміючи, що Україна нікуди не збирається і не піде на поступки.

Ми боремося на своїй землі не проти когось, це війна України "за" - за себе, за свою землю, на своїй землі і за свою свободу.

І точно за своє майбутнє. Нам нема куди йти з цієї землі.

10:21

❗В Україні працюють нові шахраї. Вони наживаються на родичах військовослужбовців, які потрапили у полон чи вважаються зниклими безвісти.

Зловмисники телефонують з прихованих номерів та пропонують за грошову винагороду надати інформацію про військового та сприяти визволенню з полону. 

09:53

Втрати російських окупантів станом на 25 травня:

  • особового складу – близько 29450 (+100) осіб;
  • танків ‒ 1305 (+3) одиниць;
  • бойових броньованих машин – 3213 (+19);
  • артилерійських систем – 606 (+0);
  • реактивних систем залпового вогню – 201 (+0);
  • засобів протиповітряної оборони – 93 (+0);
  • літаків – 206 (+1);
  • гелікоптерів – 170 (+0);
  • безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня – 491 (+11);
  • крилатих ракет – 112 (+0);
  • кораблі/катери – 13 (+0);
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2217 (+5);
  • спеціальна техніка – 44 (+1).
09:47

Столичний "Охматдит" не зупиняв свою роботу під час війни. У перші дні війни в новому корпусі лікарні організували відділення екстреної медичної допомоги. Туди і надходили поранені. Медики надавали допомогу і в організованих бомбосховищах.

"Охматдит" став гуманітарним хабом, співробітники приймали, сортували та перенаправляли гуманітарну допомогу до інших закладів.

Детальніше про те, як працює лікарня, читайте тут.

 
 
 
09:36

Голова Луганщини Сергій Гайдай:

"У Сєвєродонецьку маємо шестеро загиблих та восьмеро поранених, цифри не остаточні, бо обстріли не зупиняються, обстежити територію майже не реально.

Всі вбиті та постраждалі знайдені на вулиці, це були одні з короткочасних виходів "подихати". Закликаю, як Ви залишилися - знаходьтеся постійно в укриттях!"

09:28

Розвідка Британії: Морська блокада українських портів, яку Росія веде від початку війни, вже призвела до глобального зростання цін і продовжить чинити тиск на них.

Блокада перешкодила комерційному судноплавству здійснювати операції у районі. Сухопутний експорт України навряд чи замінять дефіцит судноплавних потужностей. У результаті значні поставки українського зерна залишаються в дефіциті без змоги бути експортованими.

09:09

❗Дружина командира "Азову" Дениса Прокопенка змогла поговорити з чоловіком.

Катерина Прокопенко: "Він сказав, що у нього все добре, і запитав, як я. 

Я чула з інших джерел, що умови більш-менш задовільні. Їх годують, дають воду. Умови відповідають вимогам і за цей короткий період вони не зазнали насильства.

Що буде далі, ми, звісно, не знаємо, але на даний момент є треті сторони – ООН і Червоний Хрест – які контролюють ситуацію"

08:49

Ситуація в регіонах:

📍Волинь, Закарпаття, Рівненщина, Івано-Франківська, Чернівецька, Одеська, Вінницька, Тернопільська, Львівська, Хмельницька області, Кіровоградщина, Черкащина, Київщина, Чернігівщина та Полтавщина

Ніч минула відносно спокійно.

📍Сумщина

Артобстріл з території Росії та ракетний авіаудар з літака, який не перетинав державний кордон: запуск був з території ворога. Постраждали будинки мирних мешканців Краснопілля. Близько 20 будинків та ЛЕП. Половина селища лишається без електроенергії. Поранених, за попередніми даними, немає.

📍Дніпропетровщина

Три ракетні удари по Кривому Рогу. Влучили у промислове підприємство. Сильні руйнування. Інформація ро постраждалих уточнюється. Знову обстріли Широківськоі та Апостолівськоі громади, що на межі з Херсонщиною. Апостолове частково без світла. Люди не постраждали.

📍Запоріжжя

25 травня зранку російські війська запустили чотири крилаті ракету по Запоріжжю. Одну з них збило наше ППО.
На даний час обстежується уражена територія і на місці події працюють відповідні служби. Наразі відомо про одну загиблу та трьох поранених. Тільки в приватному секторі щонайменше 62 пошкоджених будинки.

📍Харківщина

У Харкові ніч пройшла з поодинокими обстрілами, постраждалих немає.
Протягом доби по області внаслідок обстрілів четверо поранених: Харківський р-н, м.Дергачі – 1 особа; Ізюмський р-н: с. Савинці та с. Шевченкове – 3 особи. У Дергачах 1 людина загинула.

📍Луганщина

Жорсткі бої за Сєвєродонецьк, постійні мінометні обстріли. Зруйновані два будинки в Сєвєродонецьку. По чотири – в Новодружеську, Врубівці та Комишувасі, по три – у Золотому та Тошківці, по два – в Катеринівці та Нирковому, один – в Гірському.
Зранку, за підтримки артилерії, російські окупанти ведуть наступ на Сєвєродонецьк.
За добу в області 6 загиблих, 8 поранених цивільних.

📍Донеччина

Ситуація гостра, але контрольована ЗСУ. Ускладнення на Лиманському напрямку – бої вже точаться у самому Лимані.
Авдіївка: всю ніч місто та лінія фронту навколо міста під обстрілами, багато прильотів, пожеж.
Попри вкрай тяжкі обстріли й атаки, тримаються Вугледар, Мар'їнка і Красногорівка.
За добу в області 12 загиблих, 10 поранених цивільних.

📍Миколаївщина

Ввечері та вночі знову від обстрілів страждала Широківська громада. Пошкоджень і потерпілих немає, обстріли були за межами населених пунктів. Вночі ворог знову обстріляв Миколаїв з РСЗО "смерч". Інформація щодо пошкоджених об’єктів та постраждалих уточнюється.
Внаслідок обстрілу смт Первомайське Первомайської громади зруйновано житлові будинки та цивільні гаражі. Постраждалих немає.
Також були обстріли в с. Лимани Галицинівської громади. Данні щодо постраждалих уточнюються.
Удень та вночі обстрілювали Березнегуватську громаду. За попередньою інформацією потерпілих і пошкоджень немає. Внаслідок обстрілу Шевченківської громади відбулося загоряння приватної автівки.

📍Херсонщина

Окупанти продовжують активні бойові дії. Минулої доби на території області було багато вибухів, обстрілів та зафіксовано декілька вертольотів і винищувачів. Після вибухів у другій половині дня трапився збій у роботі мобільних операторів, весь день вони працювали з перебоями.
Стабільно тяжка ситуація в окупованих населених пунктах колишньго Високопільського, Великоолександрівського, Нововоронцовського та Білозерського районів.

08:30

Український гімн у Давосі

08:26

Ще одна ракетна атака цього ранку. Росіяни запустили 3 ракети по Кривому Рогу.

Поцілили у промислове підприємство. Є серйозні руйнування

07:36

Розповідь священника з Богданівки на Київщині про те, як росіяни вчиняли терор у селі і катували його самого.

"Я не бачив такого, як вони з мене знущались. Зняв шкарпетки, зняв труси... Поводили по селі, сказали: якщо ти людини не впізнають, хто ти такий тут... Вони не вірили, що я настоятель храма, вони думали, що я якийсь розвідчик."

07:10

Зведення Генштабу:

  • На Волинському та Поліському напрямках до семи батальйонів Збройних Сил Білорусі продовжують виконувати завдання з посилення охорони білоруско-українського кордону. Не минула загроза завдання противником ракетних та авіаційних ударів з території Білорусі.
  • На Сіверському напрямку ворог продовжує посилювати прикриття ділянки українсько-російського кордону, обладнує опорні пункти в прикордонних районах на території Брянської області. Окупанти продовжували артилерійські та мінометні обстріли позицій Сил оборони та цивільної інфраструктури у Сумській області з території РФ.
  • На Харківському напрямку основні зусилля противник зосереджує на утриманні зайнятих позицій. Обстріляв з артилерії цивільну інфраструктуру в районі населеного пункту Рубіжне. Крім того, Росія здійснила чергову спробу ведення наступальних дій у напрямку Тернової, успіху не мала.
  • На Слов’янському напрямку ворожі підрозділи активних дій не проводили, зосередили основні зусилля на утриманні зайнятих позицій, веденні розвідки та створенні умов для відновлення наступу. Зафіксовано обстріли із ствольної та реактивної артилерії, мінометів і танків в районі населених пунктів Святогірськ та Довгеньке. Також загарбники завдали авіаційного удару в районі населеного пункту Байрак.
    За підтримки артилерії та армійської авіації ворог безуспішно спробував взяти під контроль населений пункт Пасіка.
  • На Лиманському напрямку загарбники активізували бойові дії. За артилерійської та авіаційної підтримки ведуть бойові дії в районі населеного пункту Лиман.
  • На Сєвєродонецькому напрямку, за підтримки вогню артилерії, російські окупанти ведуть наступ у напрямку населеного пункту Сєвєродонецьк, бойові дії тривають.
  • На Бахмутському напрямку противник вів наступальні дії в районі Комишувахи, Яковлівки і Троїцького, успіху не мав, зазнав втрат.
  • На Авдіївському напрямку ворог не припиняє мінометні та артилерійські обстріли позицій Сил оборони і цивільної інфраструктури в районах населених пунктів Авдіївка, Піски, Мар’їнка, Оріхів та Новосілка. Застосував штурмову та армійську авіацію в районах Кам’янки, Авдіївки і Новомихайлівки.
  • На Південнобузькому напрямку росіяни активних бойових дій не проводили. Здійснювали обстріли підрозділів наших військ та вели контрбатарейну боротьбу. Проводили заходи інженерного забезпечення основних шляхів сполучення та мостів.
06:30

Рано вранці Росія запустила 4 ракети по Запоріжжю. Одну з них збило ППО.

06:07

😡 Близько 90% аптек на тимчасово окупованій Херсонщині не працюють, а ціни виросли в 3-5 разів на більшість препаратів.

05:30

Почнімо день з економічних новин, які ви могли пропустити 24 травня 🙌

  • Україна отримала від Нідерландів кредитний транш на 80 мільйонів євро на економічне відновлення 
  • окупанти намагатимуться вивезли з маріупольського окупованого порту український метал на зерно
  • з російського ринку вирішив піти швейцарський концерн Sulzer, який, зокрема, спеціалізується на виробництві та сервісному обслуговуванні промислових машин та обладнання 
  • Міністерство фінансів 24 травня розмістило військові облігації на суму понад 12,6 млрд грн – це майже удвічі більше, ніж минулого тижня.
  • Рада ЄС ухвалила рішення, яке дозволяє тимчасову лібералізацію торгівлі та інші торговельні поступки щодо певних українських товарів.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді