16 січня 2021

Архів

Публікації

Як підготуватися до ЗНО: 46 безкоштовних курсів з різних предметів

"Українська правда. Життя" підготувала добірку безкоштовних ресурсів та курсів, які допоможуть повторити і систематизувати знання, а також ознайомитися із самим форматом тесту.

Мова і гетто

16 січня набули чинності чергові норми закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Це означає нову дискусію навколо старих питань, обговорюваних в Україні вже тридцять років. (рос.)
Колонки

"Європейська правда" змінюється. Допоможіть визначити, як саме

Як правильно виходити заміж? 5 порад адвоката сімейної практики

Новини
22:58
"Укрзалізниця" хоче відновити курсування "Інтерсіті" Київ-Перемишль
"Укрзалізниця" просить Міністерство інфраструктури України допомогти з відновленням курсування швидкісних поїздів "Інтерсіті" за маршрутом "Київ-Перемишль".
22:43
Випущені Іраном балістичні ракети впали поблизу ударної групи ВМС США
В ході військових навчань в Індійському океані Іран випустив ракети великої дальності, які приводнилися неподалік від кораблів Військово-морських сил США, а також поруч з торговим судном, що проходило повз.
21:59
Covid: у Норвегії після вакцинації померли три десятки літніх людей
У Норвегії зареєстрували 29 смертей серед людей віком старше 75 років, яким раніше зробили першу вакцину проти коронавірусу. Це складає 0,07% від усіх вакцинованих. Влада розслідує вказані випадки смерті.
21:28
У Чехії - перші підозри на "британський" штам коронавірусу
У Чехії виявили перші підозри на мутований "британський" штам коронавірусу.
21:12
фотоПоблизу Борисполя розбився вертоліт – ЗМІ
В Бориспільському районі вдень 16 січня розбився вертоліт
20:53
У Міносвіти вважають, що діти 1-4 класів зможуть повернутися до шкіл
Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет вважає можливим повернення молодших класів до повноформатного навчання після завершення січневих карантинних обмежень.
20:27
Після сильних морозів в Україну повернеться тепло
Значні морози в Україні, місцями до -30 градусів, триватимуть до середини наступного тижня. Після цього погода зміниться.
19:47
Зеленський провів кадрові зміни в СБУ
Президент Володимир Зеленський 16 січня змінив ректора Національної академії СБУ, начальника Департаменту захисту національної державності СБУ, а також керівників управлінь Служби безпеки у трьох областях.
19:04
Італія слідом за Британією заборонила авіарейси з Бразилії через новий штам вірусу
Італія слідом за Британією заборонила авіарейси з Бразилії, щоб запобігти завезенню звідти нового штаму коронавірусу.
18:58
Skoda та Nivea відмовилися спонсорувати Чемпіонат світу з хокею у Білорусі
Автовиробник Skoda та косметичний бренд Nivea заявили про відмову виступити спонсорами Чемпіонату світу з хокею, якщо він відбудуться у Білорусі.
18:36
Місцеві бюджети вперше за 5 років недовиконані — КШЕ
Доходи місцевих бюджетів за 2020 недовиконано вперше щонайменше за останні 5 років, хоча аналітики відзначають, що рівень невиконання є несуттєвим - 1,6% від плану.
18:12
Санкції в дії: швейцарська компанія вийшла з проєкту Північний потік-2
Найбільша швейцарська страхова компанія Zurich Insurance Group AG відмовився від участі у проєкті "Північний потік-2" щоб не потрапити під нові санкції США.
17:33
Нуланд і не тільки: Байден оголосив номінантів на ключові посади у Держдепі
Обраний президент США Джо Байден офіційно оголосив номінантів на посади у Державний департамент. Серед них - ветеранки дипломатичної служби Венді Шерман та Вікторія Нуланд, про що раніше повідомляли ЗМІ з посиланням на свої джерела.
17:23
Окупаційні війська РФ на Донбасі вчергове порушили перемир'я
Протягом поточної доби, 16 січня, було зафіксовано одне порушення режиму припинення вогню – так бойовики відкрили вогонь поблизу села Луганьске.
17:02
Зв'язки Трампа з Росією: у США оприлюднили нові дані про розслідування
Голова юридичного комітету Сенату Сполучених Штатів Ліндсі Грем оприлюднив низку додаткових документів та стенограм, пов'язаних з розслідуванням справи про ймовірну змову між членами команди Трампа та Росією.
16:51
Продажі групи BMW за 2020 рік скоротилися майже на 10%
За 2020 рік продажі BMW Group у порівнянні з 2019 роком знизилися на 8%.
16:47
Pfizer-BioNTech прокоментували затримку з вакцинами
Скорочення поставок вакцини від коронавірусу Pfizer-BioNTech країнам ЄС, про що стало відомо вчора, триватимуть не довше ніж до 25 січня.
16:28
Байден висунув Нуланд на пост заступника держсекретаря США
Джо Байден запропонував призначити заступником державного секретаря США Вікторію Нуланд.
15:35
Додік, що подарував РФ викрадену в Луганську ікону, звинуватив Кулебу у "некомпетентності"
Глава президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік звинуватив міністра закордонних справ України Дмитра Кулебу у "некомпетентності" та в тому, що МЗС України продовжує "неправдиві звинувачення" щодо ікони.
15:33
Контррозвідка попереджала про загрози з боку РФ задовго до агресії – міністр
Українська контррозвідка повідомляла про загрози з боку Росії тривалий час до початку агресії, в тому числі за президентів Віктора Ющенка та Віктора Януковича.
15:28
За 2020 рік Boeing поставив в 3,5 рази менше літаків ніж Airbus
За 2020 рік авіакомпанія Boeing відстала від Airbus в 3,5 рази за поставленими комерційними літаками.
15:21
Вакцина проти COVID для України: Crown Agents розповіла про умови контракту
Компанія Crown Agents, яку Кабмін визначив закупівельником вакцини проти Covid для України, отримає оплату за свої послуги після виконання всіх умов контракту і в обсязі, необхідному для покриття операційних витрат.
15:12
Зниклого в Білорусі журналіста заарештували на 2 місяці
Відносно затриманого в Білорусі журналіста Андрія Александрова обрано запобіжний захід у вигляді взяття під варту на два місяці.
14:36
МЗС РФ звинуватило медіа у "спекуляціях" щодо ікони з Луганська
МЗС Російської Федерації звинуватило ЗМІ Боснії і Герцеговини та "низки інших країн" у поширенні "недоведених спекуляцій" про ікону з Луганська, подаровану главі МЗС РФ Сєгрєю Лаврову, і в тому, що вони продовжують нагадувати про причетність Росії до цієї історії. 
14:26
Китайський інвестор "Мотор Січ" вважає неправомірними санкції США
У китайській компанії Skyrizon - інвестора в ПАТ "Мотор Січ", проти якої Мінторг США запровадив санкції через загрозу національній безпеці, вважають такі дії неправомірними і шукатимуть юридичні інструменти для захисту.
14:07
фото, відеоПолтавський депутат звинуватив мера в підпалі авто
Депутат Полтавської міськради Едуард Волков підозрює в причетності до підпалу автомобіля своєї дружини міського голову Полтави Олександра Мамая.
13:41
Керівна партія Грузії обрала нового лідера
Правляча партія Грузії "Грузинська мрія - Демократична Грузія" обрала своїм новим лідером Іраклія Кобахідзе, колишнього спікера парламенту.
13:30
фото, відеоКерівників Нацагентства з акредитації спіймали на хабарі
ДБР під час одержання неправомірної вигоди затримало першого заступника та радника директора Національного агентства з акредитації України.
13:17
У Франції 1,5 млн людей без зв'язку через підпал вежі борцями з 5G
Близько 1,5 млн жителів районів довкола французького Ліможа тимчасово залишилися без зв’язку, радіо й телебачення внаслідок підпалу вежі зв'язку,  частина користувачів залишаються без послуг вже протягом кількох днів. 
13:15
Трамп наостанок розпорядився знизити закупівлі китайських товарів
Президент США Дональд Трамп за кілька днів до того, як залишить посаду глави держави, доручив вивчити можливість мінімізації закупівель китайських товарів і послуг, щоб знизити ризики шпигунства.
13:03
відеоУ Києві тролейбус збив жінку на переході
У Києві на Солом’янській площі тролейбус збив жінку на регульованому пішохідному переході, її госпіталізували.
12:52
Реперка alyona alyona отримала музичну премію ЄС та 15 тисяч євро
Реперка alyona alyona стала лауреаткою щорічної нагороди ЄС у сфері популярної сучасної музики - премії Music Moves Europe Talent Awards 2021.
12:30
У Twitter уже з'явився "президентський" акаунт Байдена
У Twitter з'явився офіційний акаунт обраного президента США Джо Байдена, який після інавгурації перетвориться на акаунт президента США @POTUS (President of the United States).
12:15
Партію Меркель очолив проросійський Армін Лашет
Партія Ангели Меркель "Християнсько-демократичний союз" обрала свого нового лідера. Ним стане Армін Лашет - нинішній прем’єр землі Північний Рейн-Вестфалія, який підтримує завершення будівництва "Північного потоку-2".
11:53
Німеччина передала РФ протоколи допиту Навального
Федеральне відомство у справах юстиції Німеччини передало Росії протоколи допиту опозиціонера Олексія Навального прокуратурою Берліна.
11:41
Середня зарплата в листопаді 2020 року склала понад 10,6 тисячі
Середній показник заробітної плати в листопаді 2020 року склав понад 10,6 тисячі.
11:29
Британія вимагатиме тест від усіх мандрівників з-за кордону
З 18 січня Британія вимагатиме довідку про негативний тест на коронавірус від мандрівників з усіх країн світу, щоб "захистититися від ще невиявлених штамів" коронавірусу.
11:10
Через оголошення Кернеса мером відкрили провадження
Харківська обласна прокуратура відкрила провадження проти голови Харківської ТВК Ольги Мозгової, яка оголосила обраним мером Геннадія Кернеса без повторного складення ним присяги.
10:45
Для фінансування накопичувальних пенсій використають частину двох податків
Голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова заявила, що для фінансування накопичувальних пенсій будуть підвищені два податки: ЄСВ і ПДФО.
10:37
У Києві підприємців штрафують за погане прибирання снігу
15 січня у Києві інспектори винесли 1062 приписи підприємствам, установам та організаціям, що несвоєчасно звільняють балансові території від снігу.
10:22
Герус: Крім регуляції ціни на газ, обмежать тариф на розподіл газу
Голова енергетичного комітету Верховної Ради Андрій Герус заявив, що поряд з обмеженням ціни газу до 6,99 грн/куб. м, також буде обмежений розмір тарифу на розподіл газу - до 1,79 грн/куб. м.
10:07
У Києві більше 800 випадків коронавірусу за добу
У Києві за добу 15 січня виявили 821 випадок коронавірусу, 14 хворих померли і 935 одужали.
10:00
Німеччина про вихід РФ із договору про відкрите небо: Вплине на безпеку
Німеччина відреагувала на оголошення Російської Федерації про початок виходу з Договору про відкрите небо, наголосивши, що це погіршить міжнародну систему контролю озброєння та відчутно вплине на безпекову ситуацію у Північній півкулі.
09:49
"Слуги народу" не збиратимуться позачергово заради Дубінського
"Слуга народу" не скликатиме позачергового засідання фракції, присвяченого санкціям США проти нардепа Олександра Дубінського.
09:30
У ВООЗ закликали країни не вимагати від туристів вакцинації від COVID
Комітет ВООЗ із надзвичайних ситуацій рекомендує країнам не вимагати доказів вакцинації від COVID-19 від мандрівників, які до них прибувають.
08:49
Голова ВАКС запевняє, що не говорила з Вовком і Тупицьким на вечірці
Голова Вищого антикорупційного суду Олена Танасевич заявляє, що під час неформального заходу 23 грудня, на якому були присутні також підозрюваний глава Окружного адмінсуду Павло Вовк та голова Конституційного суду України Олександр Тупицький, не спілкувалася з ними.
07:54
До -21° на Київщині: в Україну прийшли екстремальні морози
У суботу в Україні очікується значне зниження температури повітря, на дорогах України ожеледиця.
07:28
Коронавірус в Україні: менше 8 тисяч нових і 144 летальних випадки
За добу 15 січня в Україні виявлено 7 729 нових випадків коронавірусної хвороби, 144 хворих померли і 9 792 одужали, госпіталізовано 2 083 особи.
07:00
Головні новини п’ятниці і ночі: зв’язки штабу Трампа і РФ, нова посада зятя Медведчука
У США розсекретять сотні документів про розслідування зв'язків штабу Трампа і Росії, Зять Медведчука очолив найбільшу електромережеву компанію Росії — актуальні новини 15 січня.
06:55
Українською, будь ласка: Набула чинності 30 стаття мовного закону
Сьогодні, 16 січня, набула чинності 30 стаття мовного закону, яка зобов'язує усіх постачальників послуг в Україні комунікувати з клієнтами виключно державною мовою, якщо не надійшло окреме прохання споживача про інше.
06:35
Обстріли з гранатометів та кулеметів: на Донбасі 5 порушень "перемир'я" за добу
Минулої доби збройні формування Росії на сході України декілька разів відкривали вогонь з гранатометів різних систем та великокаліберних кулеметів. 
05:38
Глава МОЗ США подав у відставку
Міністр охорони здоров’я США Алекс Азар направив президенту Дональду Трампу офіційного листа, де повідомив про свою відставку з 20 січня у зв’язку з набуттям повноважень уряду Джо Байдена.
04:01
Рада має проголосувати за скорочення кількості депутатів у січні – нардепка
Заступниця голови Комітету ВР з питань правової політики Ольга Совгиря повідомила, що законопроєкт щодо скорочення кількості народних депутатів до 300 осіб має потрапити на голосування до парламенту на останньому пленарному тижні січня.
02:07
"Британський" штам коронавірусу може стати основним типом цього вірусу в США – дослідження
Видання The Hill з посиланням на доповідь Центрів США по контролю і профілактиці захворювань (CDC) повідомляє, що більш заразний штам коронавірусу COVID-19, який виник у Великобританії, може стати основним типом цього вірусу в США до березня 2021 року.
01:00
Україна 8-а в Європі за рівнем добової смертності від COVID-19
Станом на 14 січні в країнах Європи зареєстровано 5 721 новий випадок смерті від COVID-19. Зокрема 166 в Україні.
00:21
"Це матиме дуже відчутні наслідки": ФРН відреагувала на плани Росії вийти з ДВН
У Міністерстві закордонних справ ФРН відреагували на заяву Росії про початок внутрішньодержавних процедур по виходу з Договору про відкрите небо (ДВН). 
23:31
США передали Україні понад 100 одиниць військової техніки
США передали Сухопутним військам України 20 нових військових автомобілів Humvee, а також 84 човни для Військово-морських сил.
Реклама: